Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym
Składniki
- 4 grube plastry karkówki
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 250 ml bulionu mięsnego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 mała cebula
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka oliwy
- ½ łyżeczki cukru
- papryka słodka
- majeranek
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Delikatnie posypujemy pieprzem, solą i nacieramy słodką papryką oraz majerankiem. Następnie każdy kawałek mięsa smarujemy oliwą. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy mięso i podsmażamy na dużym ogniu tak, aby karkówka z każdej strony była rumiana. Mięso przekładamy na talerz. Patelnię deglasujemy bulionem. Dodajemy posiekaną cebulę, układamy karkówkę, dodajemy gałązki świeżego tymianku i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 25-30 minut.
Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy przez kolejne 20 minut. Karkówkę ponownie wyjmujemy na talerz, usuwamy z sosu gałązki tymianku, liść laurowy i blendujemy sos. Mięso z powrotem wkładamy do sosu, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Gotujemy całość około 5 minut, aż papryka zmięknie. Karkówkę możemy podać z ziemniakami, choć makaron chyba też świetnie się sprawdzi.
Krok 2
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/karkowka-w-sosie-paprykowo-pomidorowym/