Mule w sosie serowo pomidorowym
Składniki
- 1 kg muli
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 100 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 szt szalotki
- 3 szt dojrzałych pomidorów
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
Krok 2
Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2 – 3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!