Ziołowy politechnik warszawski
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 1 łyżka suszonej ciętej szałwii
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka bulionu mięsnego
Przygotowanie:
Krok 1
Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
W moździerzu rozcieramy rozmaryn tak, by miał postać proszku.
Dodajemy do niego szałwię i również razem ucieramy.
Czosnek ścieramy na specjalnej malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę.
Dodajemy go do utartych ziół, jak również sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki łączymy z olejem rzepakowym.
Powinniśmy uzyskać konsystencję dość gęstej pasty.
Tak powstałą marynatą nacieramy mięso z każdej strony.
Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę.
Krok 2
Po tym czasie, ze schabu łyżką zdejmujemy marynatę.
Nie wyrzucamy jej, ponieważ będzie składnikiem sosu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Bulion zagotowujemy w rondelku i łączymy z odzyskanymi ze schabu ziołami.
Mięso przekładamy na folię aluminiową do żaroodpornego naczynia i polewamy je dwiema łyżkami bulionu.
Resztę płynu studzimy, łączymy z mąką kukurydzianą i ponownie zagotowujemy stale mieszając trzepaczką, by w sosie nie powstały grudki.
Krok 3
Mięso w naczyniu zawijamy od góry w folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny.
W czasie pieczenia należy mięso co jakiś czas polewać powstałym sosem.
Około kwadrans przed końcem pieczenia, z mięsa zdejmujemy folię i pozwalamy mu dopiec się z wierzchu.
Danie podajemy na gorąco, polane ciepłym, ziołowym sosem, z sezonową surówką i pieczonymi ziemniakami.