Niech poczuje miętę – Naleśniki Walentynkowe
Składniki
Cisto na naleśniki
- 1 1/4 szklanek maślanki
- 1 1/4 szklanek mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 0.33 szklanki cukru pudru
- 0.25 szklanki oliwy
Nadzienie
- 2 szt jajka oddzielnie białka i żółtka
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 10 szt listki mięty
- 1 łyżka kakao
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie czekolady mlecznej
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto naleśnikowe wsypujemy do miski i miksujemy na gładką masę.
Smażymy naleśniki na patelni teflonowej i odkładamy do ostudzenia.
Krok 2
Przygotowujemy nadzienie: ucieramy żółtka z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem. dodajemy mascarpone i posiekane listki mięty - wszystko miksujemy.
Białka ubić z pozostałą łyżka cukru pudru na sztywna pianę i dodajemy do masy serowej - całość miksujemy na gładką masę.
Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Krok 3
Sos: śmietankę zagotowujemy w małym rondelku - odstawiamy na bok i dodajemy czekoladę aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło, cukier puder i cynamon.
Ucieramy na gładki sos.
Krok 4
Smarujemy naleśniki masą, polewamy sosem, posypujemy kakao i dekorujemy miętą.
SMACZNEGO ♥