Kurczak słodko – kwaśny z ryżem
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 jajka
- 60 g mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
- pieprz czarny i sól
Sos
- 120 ml octu jabłkowego
- 55 g brązowego cukru
- 85 g ketchupu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 0.5 łyżeczki czosnku mielonego
- Dodatkowo:
- 200 g ryżu
- 2 łyżki sezamu
- cebula dymka
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca.
Krok 2
Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.