Karnıyarık
Składniki
- 250 g mielonej jagnięciny
- 3 średniej wielkości bakłażany
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 3 średnie pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo:
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do jagnięciny dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników.
Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno formy wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez godzinę. Bakłażan powinien być miękki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.