Casserole z jagnięcych serc
Składniki
- 100 g jagnięcych serc
- 2 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 0.5 pomidora
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 szczpyta kminku
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 szczypty soli i pieprzu
- 0.5 łyżeczki cukru
- 2 szczypty pieprzu cayenne
- 2 łyżki oliwy
- 8 liści jarmużu
Przygotowanie:
Krok 1
Serca zalewamy wodą i dodajemy do nich liść laurowy oraz ziele angielskie. Zostawiamy na kilka godzin do marynowania (najlepiej na noc).
Następnie mięso kroimy w paski i smażymy na oliwie na złoty kolor z cebulą, pieczarkami, czosnkiem i korzeniem pietruszki. Gdy już zbrązowieją pod koniec dodajemy resztę warzyw, pomidory i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do garna albo foremki z przykryciem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 60-80 minut.
Podać z zaparzonym jarmużem z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem.