Wegańskie burgery dyniowo-ciecierzycowe z dipami z awokado i bakłażana
Składniki
burgery:
- 120 g płatków owsianych bezglutenowych
- 280 g puree z dyni
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej
- 1 łyżka mielonego lnu
- 3 łyżki wody
- 0.5 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- 0.25 łyżeczki kuminu
- 0.25 łyżeczki kolendry
- 0.25 łyżeczki mielonego imbiru
- 0.25 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- do smaku sól, pieprz
dipy i pozostałe składniki:
- 1 szt dużego awokado
- 6 ząbków czosnku
- 0.5 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki soku z cytryny
- do smaku sól, pieprz
- 1 szt sporego bakłażana
- 50 ml oleju rzepakowego
- 0.25 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 4 szt bułek do burgerów
- 2 garście roszponki
- 0.5 szt ogórka zielonego
Przygotowanie:
Krok 1
Wodę połączyć z mielonym lnem, wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut. Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze na mniejsze kawałki, ciecierzycę lekko zmiażdżyć. Wszystkie składniki, łącznie z lnianym jajkiem połączyć w misce i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Z masy ulepić cztery duże i grube burgery, odstawić.
Krok 2
Awokado, 1/2 łyżeczki kuminu, 1 ząbek czosnku i 1 łyżkę soku z cytryny zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem i zblendować jeszcze raz/
Krok 3
Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, przyprawić solą i pieprzem oraz skropić 1 łyżką oleju. Wstawić bakłażana i nieobrany czosnek (5 ząbków) do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut. Wyjąć czosnek i obrać. Bakłażana piec ponownie 20-30 minut do miękkości. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, obrać ze skóry i zblendować razem z czosnkiem, papryką wędzoną, resztą oleju i 1 łyżką soku z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Krok 4
W międzyczasie burgery usmażyć na oleju kokosowym z dwóch storn na rumiany kolor.
Ogórka pokroić na plastry, bułki przekroić na pół i zrumienić środek na suchej patelni. Na dolną bułkę nałożyć trochę dipu z bakłażana, roszponkę burger, awokado, plastry ogórka i na koniec jeszcze trochę dipu z bakłażana. przykryć górną bułką i wsadzić patyczka do szaszłyka, podawać.