Orzeźwiająca sałatka na lato
Składniki
na sałatkę
- 40 dkg świeżego łososia ze skórą
- 20 dkg miękkiego serka koziego
- 20 malin schłodzonych w lodówce
- 20 kostek świeżo pokrojonego arbuza, wcześniej schłodzonego w lodówce
- 20 kostek świeżo pokrojonego ananasa, wcześniej schłodzonego w lodówce
- kilka listków sałaty rzymskiej
- 2 garście rukoli
- oliwa z oliwek extra vergine
- 2 garście uprażonych orzeszków pinii
- sól do smaku
- pieprz do smaku
na sos
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- kilka posiekanych listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Połącz ze sobą dokładnie składniki sosu. Możesz wymieszać je w małym słoiczku, zamykając wieczko i potrząsając kilka razy.
Krok 2
Umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym łososia natrzyj oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Piecz pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 10 - 15 minut.
Krok 3
Na talerzu ułóż porcje sałaty rzymskiej i rukoli. Łyżeczką nałóż serek kozi.
Łososia podziel na mniejsze części i połóż na sałacie. Połóż także ananasa, maliny i arbuza.
Krok 4
Sałatkę polej powstałym sosem, posyp orzeszkami pinii i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego.