Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku
Składniki
- 2 szt polędwiczka wieprzowa firmy Gzella
- do smaku sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki olej
- 100 ml wino białe wytrawne
- 3-4 łyżek chrzan tarty
- 400 ml śmietanka 18% słodka
- do smaku sól, cukier do smaku
- 4 szt jajka ugotowane na miękko
- 1 pęczek szczypior
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.
Krok 2
Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować.
Krok 3
Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.
Krok 4
Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki.
Smacznego!