Pachnący świętami pieczony karczek z jabłkami i cynamonem
Składniki
- 500-600 g karczku wieprzowego
- 2-3 jabłka
- sznurek wędliniarski
Marynata
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki cynamonu
- 2 łyżki rozmarynu
- 2 łyżeczki cząbru
- 2-3 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 kieliszki czystej wódki
Przygotowanie:
Krok 1
Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Nacieramy nią dokładnie mięso, wkładamy do szczelnego pojemnika i zostawiamy w lodówce na 2-3 dni. Po tym czasie mięso nacinamy wzdłuż w około 1 cm odstępach. Umyte jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na plasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie. Karczek związujemy sznurkiem wędliniarskim, żeby się nie rozszedł i wkładamy go do rękawa do pieczenia, a następnie do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni C. przez około 90 minut. Kroimy go na plastry dopiero gdy wystygnie.