Paella z chorizo i kurczakiem
Składniki
- 100 g ryżu arborio
- 150 g chorizo
- 1 filet z kurczaka
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 czerwona papryka
- 85 ml białego wina
- 0.5 puszki kukurydzy
- 1 garść małych pomidorków śliwkowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka szczypta szafranu
- 1 łyżka oliwy
- 0.33 łyżeczki ostrej papryki
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje.
Krok 2
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem szafranu i gotujemy nie mieszając przez 12 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 6 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 2 minuty, aby danie ''doszło''. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.