Makaron z kurczakiem i boczniakami
Składniki
- 80 dkg piersi z kurczaka oczyszczonych i pokrojonych w większą kostkę
- 30 dkg boczniaków pokrojonych w paseczki
- 2 szt cebule szalotki posiekane
- 4 szt łodygi selera naciowego pozbawionego włókien i pokrojonego w plasterki
- 30 dkg francuskiego miękkiego sera Camembert
- 3 szt posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- masło klarowane do smażenia
- 400 g makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek z truflami
- 6 szt gałązek tymianku cytrynowego
- 100 g orzechów laskowych utłuczonych lekko w moździerzu i uprażonych na suchej patelni
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kawałki kurczaka włóż do miski. Dodaj czosnek, gałązki tymianku, około 3 łyżki oliwy z oliwek z truflami, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na noc.
Krok 2
Wyjmij kurczaka z lodówki 30 minut przed smażeniem, aby doszedł do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Z marynaty kurczaka wyjmij gałązki tymianku i smaż kurczaka, aż będzie jędrny, około 8 minut, mieszając cały czas.
Krok 3
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj szalotkę, czosnek i seler naciowy. Smaż mieszając około 3 minuty. Dodaj boczniaki i smaż 5 minut. Dodaj ser Camembert i mieszaj sos, aż ser się rozpuści.
Krok 4
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Do patelni z warzywami i serem dołóż kurczaka i śmietanę. Wymieszaj wszytko dokładnie. Przełóż makaron prosto z wody i wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek z truflami. Raz jeszcze całość wymieszaj dokładnie. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Makaron z kurczakiem podawaj od razu posypany uprażonymi orzechami laskowymi.
Smacznego.