Papryki Eli z kaszą i gulaszem
Składniki
papryka z farszem
- 70 dkg łopatki wieprzowej
- 1 szt duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu chili słodko-ostry
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 szt młode cukinie
- 1.5 szklanki kaszy jęczmiennej
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 12 szt średnich czerwonych papryk
- 6 łyżek oleju do smazenia
sos
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- do smaku papryka ostra
- do smaku czosnek granulowany
- do smaku cebulka granulowana
- 2 łyżki mąki pszennej
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku zagotować 3 szklanki osolonej wody. Do wrzątku wsypać kaszę,gotować 20 minut na małym ogniu i ostudzić.
Krok 2
.Papryki umyć i osuszyć.Z papryk zciąć wierzchy z ogonkami i usunąć nasiona.
Krok 3
Cebulę obrać i drobno poszatkować.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Krok 4
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na gulasz.
Krok 5
W rondlu rozgrzać 4 łyżki oleju i podsmażyć na nim mięso.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,przyprawy i smażyć jeszcze razem przez 10 minut.
Krok 6
Całość podlać odrobiną wody i dusić do miękkości-około50 minut,co jakiś czas podlewając wodą.
Krok 7
Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do gulaszu i zagotować.
Krok 8
Cukinie umyć i pokroić w kostkę razem ze skórką
Krok 9
Do kaszy dodać gulasz,cukinię,sól,pieprz i wymieszać.
Krok 10
Do papryk nakładać farsz i przykryć je czapeczkami z ogonkiem.
Krok 11
Rozgrzać 6 łyżek oleju w dużej brytfannie,włożyć papryki i przez 10 minut smażyć.
Krok 12
Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1.5 litra wody,czosnkiem granulowanym,papryką słodką i ostrą,cebulką granulowaną i solą.Powstałym sosem zalać papryki i dusić pod przykryciem do miękkości-około 60 minut.
Krok 13
Gotowe papryki wyjąć z brytfanny i zabezpieczyć przed ostygnięciem.
Krok 14
Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.
Krok 15
Papryki podawać polane sosem. Smacznego!