Naleśniki z porami i serkiem kozim
Składniki
NADZIENIE
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 200 g pora
- SZCZYPTA sól i pieprz
- 2 łyżki szypiorku
- 150 g serka wiejskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt złota papryka
- 1 cebula
NALEŚNIKI
- 150 g mąki
- 2 szt jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 0.33 szt woda mineralna gazowana
- 2 łyżki roztopionego masla
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
Krok 1
Przesiać mąkę, dodać mleko, jajka, sól i dwie łyżki roztopionego masła.
zmiksować i odstawić na około 30 minut.
Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę, około 1/2 szklanki (ciasto nie może być za gęste, bo będzie się ciężko rozprowadzało po patelni).
Rozgrzać patelnię i smażyć na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
Krok 2
Na patelni roztopić masło wraz z olejem roślinnym, dodać por, paprykę, cebulę, doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i dusić około 10 minut, aż zmiękną (nie dopuścić do przypalenia), dodać szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko wymieszać.
Pory, a następnie ser wiejski rozłożyć po równo na naleśniki i złożyć w trójkąty.
Podgrzać całość na patelni (na małym ogniu) i podawać od razu.