Pełnoziarniste pierogi z bobem, ricottą i wędzonym boczkiem
Składniki
Ciasto
- 150 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 100 g mąki pszennej
- 100-150 ml wody
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1 szt jajko
- 1 łyżka oleju
- 0.25 łyżeczki soli
Farsz
- 450 g bobu
- 80 g boczku
- 1 szt cebula
- 220 g ricotty
- garść bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: Wsypujemy do miski obie mąki i sól. Na środku robimy wgłębienie i dodajemy masło oraz jajko. Chwilę mieszamy. Dodajemy wodę (ilość zależna od chłonności mąki) i zagniatamy, dopóki ciasto się nie połączy. Ciasto będzie dosyć twarde, ale powinno być plastyczne, nie powinno się natomiast kleić (w razie potrzeby podsypujemy mąką pszenną). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub w robocie z końcówką do mieszania. Gotowe, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem.
Krok 2
Farsz: Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i obieramy z łupinek. Bazylię kroimy w paski. Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę lub paseczki (jeśli kupiliśmy go w plasterkach) i podsmażamy razem z cebulą na patelni, aż tłuszcz się wytopi.
Gdy boczek z cebulą ostygnie, przekładamy go do miski i dodajemy bób oraz ricottę. Nadzienie delikatnie zgniatamy widelcem i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy bazylię i ponownie mieszamy.
Krok 3
Na stolicy posypanej mąką (pszenną) rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka (moje były o średnicy ok. 8-10 cm). Na środek każdego krążka układamy nadzienie i zaklejamy. W trakcie zlepiania możemy delikatnie zwilżyć palce, wtedy ciasto nie będzie się rozklejać.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z łyżką oleju. Wrzucamy pierożki. Gdy wypłyną czekamy jeszcze 4-5 minut i wyławiamy.
Podajemy okraszone masłem lub polane śmietaną.
Smacznego!
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)