Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym
Składniki
- Kurczak:
- 2 filety z kurczaka
- 3 łyżki soku pomarańczowego *
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- ½ łyżeczki cząbru suszonego
- ½ łyżeczki estragonu
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
- Sos morelowy:
- 600 g moreli
- 120 ml soku pomarańczowego *
- 1-2 łyżki miodu prawdziwego
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej **
- ½ łyżeczki płatków chili
- ½ łyżeczki estragonu
- ½ łyżeczki cząbru
- pieprz biały i sól
- Dodatkowo
- 150 g ryżu basmati
Przygotowanie:
Krok 1
Kurczak
Filety kurczaka kroimy wzdłuż na wąskie paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Sos morelowy
Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Można zrobić to nożem, ale o wiele szybciej i łatwiej jest oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Owoce, których używamy powinny być dojrzałe, ale wciąż jędrne.
Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek oraz płatki chili i chwilę podsmażamy. Dodajemy morele oraz sok pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy wszystkie przyprawy i miód. Ilość miodu zależy od tego jak kwaśne są morele. Tu musicie sami zbalansować smak słodyczy w sosie. Sos gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż morele całkowicie się rozpadną, a sos zredukuje się. Jeśli preferujecie gęstsze sosy pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Grillujemy na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Podajemy z ryżem i sosem morelowym.
* do przygotowania dania użyłam świeżego, 100% soku pomarańczowego z miąższem
** opcjonalnie, jeśli lubicie gęstsze sosy