Penne pachnące świętami z nutą pomarańczy
Składniki
PULPETY
- 100 g mielonej wołowiny
- 100 g mielonej wieprzowiny
- 50 g mielonego wędzonego boczku
- 1 szt jajko
- 1 szt cebula
- sól . pieprz do smaku
- 0.25 szklanki oliwa
sos
- 250 g makaron penne
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szt sok i skórka starta z pomarańcza
- 2 łyżki tłustej smietany
- 2 łyżeczki posiekanego kopru
- 2 łyżeczki świeżego tymianku - ewentualnie suszonego
- 1 łyżka cukier , sól , pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
PULPETY
Do mięsa dodać startą cebulę , jajko , sól i pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i obsmażać z każdej strony na oliwie aż zbrązowieją.
Krok 2
SOS
Do usmażonych pulpecików dodajemy cebule pokrojoną w drobna kostkę , gdy się zrumieni na złoty kolor dodajemy pomidory i dusimy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając . Na koniec dodajemy zioła , przyprawy , śmietanę oraz sok i startą skórkę z pomarańczy.Chwile dusimy i dodajemy ugotowany al dente makaron penne.
Smacznego :)