Pieczona papryka
Składniki
papryki:
- 6 papryk czerwonych
- 6 papryk żółtych
- 250 g kaszy jaglanej
- marchew
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g suszonej ciecierzycy
- 12 suszonych pomidorów
- 300 g chorizo
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 300 g serka koziego
- olej z orzeszków ziemnych
- masło klarowane
- tymianek
- sól
- pieprz
Na dip:
- jogurt naturalny
- czosnek
- ogórek zielony
- 12 listków mięty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Odcedzoną ciecierzycę odcedź i gotuj w osolonej wodzie, na małym ogniu, około 2 godziny. Wymieszaj składniki na dip (wcześniej posiekaj czosnek i listki mięty, ogórek zielony zetrzyj na grubej tarce) i odstaw. Umyj wszystkie papryki, odetnij "czapeczki" i wydrąż ze środka miąższ z pestkami. Kaszę jaglaną przelej zimną wodą i ugotuj w osolonej wodzie, al dente (dojdzie podczas pieczenia).
Krok 2
Na suchej patelni usmaż pokrojone w kostkę chorizo. Zdejmij na ręcznik papierowy. Pomidory suszone (wcześniej zalane wrzątkiem i odcedzone) pokrój w kostkę. Z patelni odlej prawie cały powstały tłuszcz z chorizo. Dodaj łyżkę masła klarowanego i podgrzej. Dodaj posiekane szalotki i smaż 3 minuty. Dodaj marchew startą na grubej tarce i smaż kolejne 3 minuty mieszając. Dodaj posiekany czosnek, listki z gałązek tymianku, dopraw solą i pieprzem i smaż 1 minutę. Przełóż do dużego garnka.
Krok 3
Do garnka dodaj także chorizo, odcedzoną kaszę jaglaną, odcedzoną cieciorkę, serek kozi, orzechy włoskie (lekko posiekane i uprażone na suchej patelni ) i pomidory suszone. Całość bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Nadziewaj papryki farszem i przykrywaj odciętymi "czapeczkami". Włóż do naczyń żaroodpornych i skrop wszystkie olejem z orzeszków ziemnych.
Krok 4
Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij papryki i podawaj z dipem. Smacznego.