Makaron Pappardelle z pesto szpinakowym i pieczonym schabem
Składniki
- 200 g świeżego szpinaku Fit&Easy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki obranych pestek słonecznika
- 150 g makaronu Pappardelle
- sól himalajska
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- 1/2 szklanki tartego Parmezanu
- 4 plastry schabu bez kości
Przygotowanie:
Krok 1
Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy liście szpinaku, odrywając twarde łodyżki.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmażamy delikatnie czosnek, nie rumieniąc za bardzo. Przekładamy go do pojemnika blendera.
Krok 3
Na tą samą patelnię wykładamy przygotowany szpinak i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmięknie. Przekładamy go do pojemnika blendera wraz z powstałym sokiem.
Krok 4
Na patelnię wykładamy pestki słonecznika, należy je delikatnie zrumienić, a następnie dodać do składników w blenderze. Dolewamy 4 pozostałe łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, miksujemy na gładkie pesto.
Krok 5
Plastry schabu smarujemy olejem, doprawiamy solą himalajską oraz świeżo zmielonym pieprzem. Grillujemy na patelni. Mięso przekładamy do rękawa pieczeniowego, wlewamy sos, który powstał podczas grillowania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 30 minut
Krok 6
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Dodajemy gorące pesto szpinakowe i delikatnie mieszamy. Rozkładamy na talerze, posypujemy tartym Parmezanem
Krok 7
Na wierzch układamy upieczone plastry schabu. Dekorujemy świeżą bazylią.
Krok 8
Smacznego!