Pierogi z łososiem i musem dyniowo- śliwkowym.

Dodany przez: Katarzyna Pluta (więcej moich przepisów)

Połamania języka
Obejrzane: 375
Porcje: 2
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 300 g filet z łososia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanek wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100 g sera gorgonzola
  • soli
  • pieprzu kolorowego
  • 3 szt śliwki
  • pół dyni
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 szt sok z cytyny

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Każdo ślonsko baba czy to modo czy to staro lubi rychtować (przygotowywać) żarcie do swojygo chopa i bajtli (dzieci). Jak wiadomo każdy hajer(górnik) po fajrancie(po pracy) lubi wszamać łobiod (jeść obiad), a każdo śląsko baba powinna mu go narychtować (powinna mu go przygotować)
PIEROGI I ŁOSOSIEM Z MUSEM ŚLIWKOWO-DYNIOWYM
Przepis:
Ciasto:
• 3 szolki mąki (3 szklanki wody)
• Halba szolki wody (pół szklanki wody)
• Trocha soli do ciasta
Nadzienie:
• 1 filet z łososia ok 300 gram
• 3 wiosła sosu sojowego
• 100 gram syra gorgonzola
• Trocha pieprzu kolorowego
• Trocha soli
Omasta (sos)
• 3 aprikołzy ( śliwki)
• Halba wiely dynji (pół dużej dyni)
• 3 wiosła miodu (łyżki )
• 1 wiosło cynamonu (łyżkę)
• Sok z halby cytryny (z połówki)
Nadzienie: Ryba wciepać do gorkiego z sosem sojowym (wrzucić do wrzątku) i czekać aż się uważy, (aż się ugotuje) wywalić z gora – wystydzić. ( wyciągnąć z garnka) Ryba i syr rozdziabać blynderem. Pomerdać (pomieszać), doprawić solą pieprzem. Fajrant – gotowe.
Omasta: Aprikołzy podziabać szpadlem(widelcem), wciepać do gora i dać na fajer (włożyć do garnka i podgrzewać na kuchence). Dynja oczyścić z hasi (usunąć pestki), pokroić w drobniusieńko kostka, dociepać do aprikołzy, wloć miód, sok z cytryny i dusić tak wiela czasu aż szysko odparuje (dusić tak długo aż wszytsko odparuje).
Ciasto: Mąka Ciepąć na stolnica, zrobić w nim dziuro i po lekku loć ciepło woda, wciepać trocha soli. Potym macoć ciasto az bydzie glanc godkie (wyrabiać). Nudelkulą rozkulać (wałkiem rozwałkować) cyńko ciasto i ciachać szolkom wiele koła (wycinać szklanką). Każde z łosobna nadziać rybą z syrem, zaklepić. Jak wszystkie bydom wyrobione, wciepać je na gorko woda. Poczekać aż wypłyną na wierch (na górę). Na talerzu podać gorkie pierogi z synja i aprikołzą - maszkecić (delektować) i wcinać (jeść) do końca.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×