Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem
Składniki
- 1 puszka pomidorów
- 4 łodygi selera naciowego,/pokrojony w kostkę/
- 2 dymki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanek soku jabłkowego z kartonu
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczek ziaren białego pieprzu
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 200 g makaronu penne razowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Na oliwie dusimy dymkę.Dodajemy seler , pomidory oraz imbir. Zalewamy stopniowo bulionem. Następnie dolewamy sok jabłkowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie , zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do miski wrzucamy makaron i zalewamy zupą. Posypujemy pietruszką.