Gołąbki klasyczne Pani Jadzi
Składniki
- 2 kg kapusty białej, średnia główka
- 80 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, mielonego 2 razy
- 30 dkg mięsa mielonego u udek kurczaka
- 2 łyżki ryżu
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 L bulionu wrzywnego, może byc ewentualnie kostka rosołowa
- 0.5 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Sparzanie kapusty. Do dużego garnka z prawie wrząca wodą wrzucamy całą główke kapusty. Po 3-4 min wbijamy widelec w głąb wyciagamy lekko kapuste i nożem trzymanym w drugiej ręce obcinamy pierwszy liść. Kapuste ponownie zanurzamy i po 2 min opecację powtarzamy do momentu uzyskania wystarczającel ilości liści kapusty.
Krok 2
Porcje ryżu wrzucamy do wody, doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy na sitku.
Krok 3
Do dużej misy przekładamy mięso mielone, ryż, dodajemy posiekaną cebulę i bułkę mocno odciśnietą. Mieszamy do połączenia składników, solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 4
Zawijamy mięso w liście, wielkość gołąbków jest kwestią indywidualną. Zazwyczaj jest to 1,5-2 łyżek stołowych w zależności od wielkości liści. Zawinięte gołąbki układamy ścisło w dużym garnku. Zalewamy bulionem do momentu zakrycia wszystkich gołabków. Gotujemy 40 min.
Krok 5
W tym czasie przygotowujemy sos, do tego przepisu proponujemy najbardziej klasyczny pomidorowy. Najpierw robimy zasmażkę z: połowy łyżki masła, dwóch łyżek oliwy i jednej łyżki mąki pszennej, wysmażamy ją na złoty kolor. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy 6 łyżek i mieszamy. Tak przygotowany sos najlepiej przetrzeć przez sitko bezpośrednio do garnka z gołabkami.
Krok 6
Z ugotowanych gołąbków uważnie zlewamy bulion do mniejszego garnka. Przygotowany wcześniej sos najlepiej przetrzec przez sitko bezposdrednio do garnka, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia . Jeśli bulionu jest bardzo dużo sos można robić na jego części. Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i gotujemi jeszcze 5 min.
Krok 7
Smacznego :)