Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki
Ciasto
- 500 g mąka pszenna
- 2 łyżki oleju
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki gorącej wody
- 0.5 łyżeczki soli
Farsz
- 0.5 szklanki kaszy gryczanej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0.5 łyżeczki soli
- 2 szt cebule
- 2 łyżki oleju
- 70 g suszonych grzybów
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę. Jeśli już odcedziliśmy wodę z grzybów możemy jej użyć do ugotowania kaszy. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kaszę. Przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia. Podajemy okraszone smażoną cebulką.