Kalafiorowe kotleciki z kaszy jęczmiennej
Składniki
Kotleciki
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 0.5 główki kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0.25 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- po łyżce świeżych ziół: szczypiorku, oregano i bazylii
- olej rzepakowy do smażenia
Dip jogurtowo-czosnkowy
- 0.5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanych ziół (u mnie bazylia i szczypiorek)
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki dipu wymieszać ze sobą. Odstawić do lodówki na czas przygotowania kotletów.
Krok 2
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić. Kalafiora podzielić na różyczki i również ugotować do miękkości. Pozostawić do ostudzenia. Na patelnię wlać łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek i przyprawić go szczyptą soli i pieprzu. Mieszać, aż się zrumieni. Przełożyć do kaszy wraz z olejem, na którym był smażony.
Krok 3
Kalafiora zblendować na puree. Wymieszać z kaszą i czosnkiem, dodać jajko, sól, pieprz i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Zioła drobno posiekać, wmieszać do masy. Na patelni rozgrzać pozostały olej. Formować niewielkie kotleciki i smażyć je na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyć je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Kotleciki podawać z dipem jogurtowym.