Wegańska zapiekanka
Składniki
- szpinak
- 150 ml kaszy jaglanej
- 2 pomidory
- kalafior
- 250 g pieczarek
- cebula
- 1 łyżka cukru brązowego
- papryka marynowana
- pieprz
- curry
- chili
- sól
- szczypior
- koper
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Kalafior gotuję z odrobiną soli. Kaszę też gotuję, i też z solą. Po ugotowaniu odstawiam.
Krok 2
Pieczarki oczyszczam, kroję na ćwiartki/połówki, podsmażam lekko z pieprzem i solą. Cebulę kroję w piórka, podsmażam i karmelizuję na brązowym cukrze. Pomidory kroję i duszę, aż się trochę rozmiękną /mi skórki nie przeszkadzają, ale jak ktoś nie lubi, to można wcześniej sparzyć i obrać/. Dodaję przyprawy i umyte 3 garści szpinaku. Duszę i odparowuję przez około 10 minut. Dodaję cebulę i pieczarki. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki.
Krok 3
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Dno naczynia żaroodpornego wykładam ugotowaną kaszą jaglaną. Na kaszę układam różyczki kalafiora. Posypuję go curry i pieprzem kajeńskim. Na wierzch wylewam pomidorowo-szpinakowy sos. Zapiekam przez około 20-25 minut. Wierzch posypuję koprem, szczypiorem i układam marynowane papryki.