Pierogi z kurkami, soczewicą i czarnuszką
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 300 g maślanki
- 350 g kurek
- 150 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 łyżeczki czarnuszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Soczewicę namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy ją do miękkości. Kurki również gotujemy do czasu aż będą miękkie. Ugotowane kurki i pokrojoną cebulę rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki (ale nie na papkę!). Rozdrobnione kurki i cebulę podsmażamy kilka minut na maśle a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą. Całość doprawiamy czarnuszką, solą i pieprzem. Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi obsmażamy na patelni złoty kolor. Przed podaniem posypujemy je czarnuszką.