Nowalijkowa tortilla z cytrynowo-ziołowymi kuleczkami twarogowymi
Składniki
Składniki na kuleczki twarogowe
- 250 g twarogu półtłustego
- 4 pęczki cienkiego szczypiorku
- 1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
- 2 szt cytryny
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka mleka
Składniki na tortille
- 4 szt placków tortilli
- 1 pęczek sałaty rukoli
- 1 pęczek sałaty roszponki
- 1 pęczek sałaty lodowej
- 1 pęczek rzodkiewki
- 10 szt pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 g wędzonego łososia
- 0.5 szt pomarańczy
- 1 szt cytryna
- 1 łyżka winnego octu jasnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Cytrynę wyszorować, sparzyć i cieniutko obrać ze skórki (bez białej części). Skórkę drobno posiekać.
Szczypior umyć, drobno posiekać.
W miseczce rozdrobnić twaróg, dodać 1 kopiastą łyżkę posiekanej bazylii, 3 kopiaste łyżki szczypiorku, sok z połowy cytryny, mleko, sól i pieprz. Wszystko razem utrzeć i dokładnie połączyć. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Krok 2
Z twarogu uformować nieduże kuleczki. Część z nich obtoczyć w skórce cytryny, pozostałe w szczypiorku. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Krok 3
Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, dodać oliwę i ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
Krok 4
Wszystkie salaty umyć, osuszyć. Postrzępić. Dodać posiekany szczypiorek. Zalać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać.
Krok 5
Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Pomidory w ćwiartki. Łososia pokroić w cienkie paseczki.
Krok 6
Placki tortilli podgrzać wg przepisu na opakowaniu. Rozłożyć na 4 talerze. Na każdym placku rozłożyć sałatę. Następnie pomidorki i łososia oraz plasterki rzodkiewki. Włożyć po 2-3 kuleczki twarogowe. Złożyć tortille. Na talerze wyłożyć resztę twarogowych kuleczek.
Podawać.
Smacznego :)