Kartacze
Składniki
Ciasto
- 1.4 kg surowych obranych ziemniaków
- 600 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej zwykłej
Farsz i omasta
- 250 g wołowiny na gulasz
- 250 g wieprzowiny na gulasz
- 0.5 łyżki majeranku
- 1 szt średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczpyta czarnego pieprzu mielonego
- 100 g wędzony surowy boczek
- 0.5 szt cebuli
- 100 g wędzonej słoniny
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta czarnego pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Krok 1
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach na papkę. Jeśli masz dobry kielich miksujący możesz je zmiksować, zaoszczędzisz w ten sposób sporo czasu. Zmiksowane/starte na papkę ziemniaki odsącz z nadmiaru wody, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie. Ziemniaki ugotowane przepuść przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki gotowane połącz z surowymi, dodaj skrobię oraz 4 łyżki zwykłej mąki pszennej. Wszystko dobrze wymieszaj, nie dodawaj soli, inaczej ziemniaki zaczną puszczać wodę i całe ciasto będzie mokre, co utrudni lepienie kartaczy.
Krok 2
Przygotuj farsz. Obydwa rodzaje mięsa umyj i pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wszystkie składniki farszu połącz, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Z mięsa zrób małą kulkę i wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 5 min., po czym spróbuj, czy farsz jest odpowiednio doprawiony.
Krok 3
Przygotuj omastę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Boczek i słoninę pokrój w kostkę, pamiętaj, aby odciąć spód zarówno słoniny, jak i boczku, który jest twardy i niespecjalnie nadaje się do pokrojenia w kostkę, te spody możesz przechowywać kila dni w lodówce i wykorzystać do bigosu, żurku itp. oddadzą swój wędzony smak do potrawy. Słoninę wrzuć na patelnię i pozwól, aby uwolniła tłuszcz, następnie zeszklij na nim cebulę i dodaj boczek, jak wszystko ładnie na złoto się usmaży dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Z ziemniaczanego ciasta uformuj placek i napełnij go łyżeczką farszu, zamknij uformuj w kulę, po czym uformuj z niej podłużnego kartacza. Gotowe kartacze wkładaj delikatnie do gotującej się wody (2-3 litry) po 3-4 sztuki, jak wypłyną gotuj 10 min. Podawaj polane smażoną cebulką z boczkiem i słoniną. Odgrzewane też są pyszne