Kartacze

Dodany przez: Ania Staszczyk (więcej moich przepisów)

To danie typu comfortfood, i to baaardzo!!!! Koniecznie z cudowną omastą, w której muszą, po prostu MUSZĄ być skwarki. Takie danie to cheatmeal, po którym nie ma się wyrzutów sumienia, wprowadza w błogostan. Raz na jakiś czas warto zafundować sobie taką rozpustę. Ja w kartaczach się po prostu zakochałam.
Obejrzane: 1150
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto

  • 1.4 kg surowych obranych ziemniaków
  • 600 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej zwykłej

Farsz i omasta

  • 250 g wołowiny na gulasz
  • 250 g wieprzowiny na gulasz
  • 0.5 łyżki majeranku
  • 1 szt średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczpyta czarnego pieprzu mielonego
  • 100 g wędzony surowy boczek
  • 0.5 szt cebuli
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 1 szczpyta soli
  • 1 szczpyta czarnego pieprzu mielonego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach na papkę. Jeśli masz dobry kielich miksujący możesz je zmiksować, zaoszczędzisz w ten sposób sporo czasu. Zmiksowane/starte na papkę ziemniaki odsącz z nadmiaru wody, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie. Ziemniaki ugotowane przepuść przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki gotowane połącz z surowymi, dodaj skrobię oraz 4 łyżki zwykłej mąki pszennej. Wszystko dobrze wymieszaj, nie dodawaj soli, inaczej ziemniaki zaczną puszczać wodę i całe ciasto będzie mokre, co utrudni lepienie kartaczy.

Krok 2

Przygotuj farsz. Obydwa rodzaje mięsa umyj i pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wszystkie składniki farszu połącz, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Z mięsa zrób małą kulkę i wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 5 min., po czym spróbuj, czy farsz jest odpowiednio doprawiony.

Krok 3

Przygotuj omastę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Boczek i słoninę pokrój w kostkę, pamiętaj, aby odciąć spód zarówno słoniny, jak i boczku, który jest twardy i niespecjalnie nadaje się do pokrojenia w kostkę, te spody możesz przechowywać kila dni w lodówce i wykorzystać do bigosu, żurku itp. oddadzą swój wędzony smak do potrawy. Słoninę wrzuć na patelnię i pozwól, aby uwolniła tłuszcz, następnie zeszklij na nim cebulę i dodaj boczek, jak wszystko ładnie na złoto się usmaży dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Z ziemniaczanego ciasta uformuj placek i napełnij go łyżeczką farszu, zamknij uformuj w kulę, po czym uformuj z niej podłużnego kartacza. Gotowe kartacze wkładaj delikatnie do gotującej się wody (2-3 litry) po 3-4 sztuki, jak wypłyną gotuj 10 min. Podawaj polane smażoną cebulką z boczkiem i słoniną. Odgrzewane też są pyszne

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×