Pierogi z kurkami
Składniki
Ciasto, powinno wyjść +- 60 szt
- 35 dkg mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz
- 80 dkg kurek, oczyszczonych drobno pokrojonych
- 4 szalotki
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Do mąki przesianej przez sito dodajemy jajko i zagniatamy. Dodajemy sól, stopniowo dolewamy wody, cały czas zagniatając.
Ciasto jest gotowe, kiedy nie przykleja sie do palców.
Krok 2
Na patelni z oliwą podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki, doprawiamy i smażymy do całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
Krok 3
Ciasto wałkujemy po kawałku, średnio-cienko. Ponieważ farsz z kurek jest dosyć ciężki, przy zbyt cienkim cieście mogą robić się dziury. (Z tej ilości ciasta, wałkowanego jak powyżej wyszło 60 pierogów. Grubość ciasta była dobrym uzupełnieniem dużej ilości farszu, nie dominowała! )
Krok 4
Wykrajamy kółka, pomocna może być większa szklanka lub kubek. Farsz układamy na środku kółka, brzegi zwilżamy woda (będą się lepiej kleić) i zamykamy ręcznie lub widelcem. Forma zamykania jest dowolna :)
Krok 5
Pierogi wrzucamy do wrzątku, czekamy aż wypłyną i odławiamy. W przypadku pierogów z kurkami jestem zmuszona przez moje kubki smakowe do ich lekkiego przysmażenia na patelni, oczywiście nie jest to zabieg obowiązkowy :). Smacznego