Świąteczna celebracja kapusty i grzybów

Dodany przez: martaprusz (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1469
Porcje: 14
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 1 L mleko
  • 2 szt jaja
  • 3 szklanki mąka
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka cukier
  • 1 olej

Składniki na farsz:

  • 1 kg kiszona kapusta
  • 15-20 dkg suszone grzyby
  • 1 szt cebula
  • 1 smalec
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Naleśniki:

Składniki na ciasto zmiksować i spróbować, czy jest dobrze przyprawione, jeżeli nie, dosypać soli lub cukru. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oleju, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron. Z podanych składników wychodzi 14 dużych naleśników, średnicy 28cm.

Dobre rady:
1. Mąki należy wsypać tyle, aby ciasto nie było za gęste ani za rzadkie. Gdyby naleśniki się rwały, to znaczy, że jest za mało mąki, jak będą zbyt sztywne, to za dużo, należy wówczas dolać odrobinę mleka.
2. Po usmażeniu naleśników, zawsze przykrywam je drugim talerzem i odstawiam na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.

Farsz:

Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć, a następnie gotować, aż zmiękną. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości, dodając przyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i 5 ziarenek pieprzu). Kapustę można gotować w wywarze, który pozostał po gotowaniu grzybów - uzupełniając wodą. Następnie odcedzić, odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na smalcu - ok. 1/2 kostki. Dodać kapustę i obgotowane pokrojone (lub zmielone) grzyby, ewentualnie pieczarki. Dusić ok. 30 min. i doprawić solą, pieprzem i vegetą. Zalecam dodać sporo soli i pieprzu. Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwinąć jak krokiety.

Jeżeli mamy czas i cierpliwość, to panierujemy w jajku i bułce i dopiero podsmażamy. Natomiast gdybyśmy chcieli zamrażać, to lepiej bez panierki, którą można zrobić po rozmrożeniu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×