Pierś z kaczki różowa
Składniki
- 1 pierś z kaczki (ok 20 -25 dkg)
- szczypta soli
- kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś z kaczki myjemy i osuszamy. Tłuszcz ze skórą nacinamy wzdłuż i w poprzek tworząc kratkę. Kaczkę opruszamy solą i pieprzem.
Krok 2
Patelnię rozgrzewamy, filet układamy skórą do dołu i smażymy do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (w zależności od ilości tłuszczu od 8 do 10 min). Filet przewracamy na drugą stronę i smażymy w załeżności od upodobania (bardziej lub mniej krwisty) od 3 do 8 min. Jeśli robisz kaczkę pierwszy raz można po 3 min na drugiej stronie ściąc końcówke piersi i zobaczyć jaki jest stopień wysmażenia. Smacznego :)