Brunatne risotto z kurczakiem i szparagami
Składniki
- 1 szklanka ryżu arborio
- 450 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, np Kikkoman
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 6 zielonych szparagów
- 0.5 cebuli
- 50 g żółtego sera, np Bursztyn
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- szczypta soli
- carry indyjskie do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę.
Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion.
Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm.
Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso - smażyć, aż mięso zmięknie i zarumieni się ( około 8 minut ).
Krok 2
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła.
Cebulę posiekać w drobną kostkę - podsmażyć na maśle, aż lekko zmięknie.
Szparagi pokroić w plastry - najlepiej po skosie. Dodać do cebuli - podsmażyć 2-3 minuty. Szparagi mają lekko zmięknąć, ale muszą pozostać chrupkie.
Krok 3
Mięso z kurczaka dodać do warzyw - odstawić na bok.
Krok 4
Na patelni ( może być ta po kurczaku ) rozgrzać łyżkę oliwy. Wsypać ryż arborio - smażyć mieszając do momentu, aż ryż zacznie robić się szklisty - około 3-5 minut.
Krok 5
Ciepłą wodę wymieszać z sosem sojowym.
Podsmażony ryż podlewać wodą z sosem sojowym i dusić na małym ogniu, co raz uzupełniając płyn.
Na koniec wlać do ryżu wino - odparować.
Gdy ryż wchłonie płyny i stanie się kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać.
Krok 6
Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawą carry indyjskie - dokładnie wymieszać.