Fusilli na zielono z kurczakiem, szpinakiem, bazylią i pietruszką
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 150 g szpinaku FIT&EASY
- 11 liści bazylii
- 1 pęczek pietruszki
- 130 g makaronu typu fusilli z pełnego ziarna
- 1 sól do smaku
- 1 świeżo mielony pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, po czym smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Krok 2
W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, skracając jednak czas podany na opakowaniu.
Krok 3
Lekko odmrożone liście szpinaku wrzucić do mięsa i nadal smażyć całość. Liście bazylii umyć i porwać rękami na mniejsze kawałki, po czym dodać do potrawy. Na koniec dodać umytą i posiekaną pietruszkę, oraz makaron. Wymieszać całość i jeszcze chwilę smażyć, do momentu, aż makaron będzie wystarczająco miękki. Jeżeli potrawa będzie zbyt sucha, to skropić ją jeszcze delikatnie oliwą.