Pilaw z indykiem i kurkami. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki
- 2 łyżki łyżek Masło Ekstra Piątnica
- 150 g ryż basmati
- 200 g filet z indyka
- 1 szt cebula
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 150 g świeże kurki
- 1 pęczek natka pietruszki
- sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonanie:
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Krok 2
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Podawać jako samodzielne danie.
Smacznego!