Pikantne skrzydełka
Składniki
- 1.5 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- liscie kolendry
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki czosnku
- 2 łyżki imbiru
- 4 łyżki miodu
- 6 łyżek ostrego sosu Sriracha
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0.5 cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C.
Krok 2
W dużej misce dokładnie wymieszaj skrzydełka z olejem, solą i pieprzem. Rozłóż skrzydełka na blachach do pieczenia i piecz przez 35 minut.
Krok 3
Podczas pieczenia skrzydełek, przygotuj glazurę. Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Kiedy zacznie się pienić, dodaj starty czosnek i starty imbir. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj resztę składników i odczekaj, aż się zagotują. Mieszaj przez następne 2 minuty i odstaw. Przelej połowę glazury do miski, a drugą pozostaw na patelni.
Krok 4
Po upieczeniu skrzydełek wrzuć je do miski z częścią glazury. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż ponownie na blasze do pieczenia i piecz przez kolejne 10 minut. Po tym czasie przełóż skrzydełka na patelnie z drugą częścią gorącej glazury. Serwuj prosto z patelni, posypane prażonym sezamem, kolendrą i szczypiorkiem.