Kotleciki z białej kiełbasy

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z lekką kaszą kuskus. Tak powstało wspaniałe danie, które może być zarówno świątecznym, wielkanocnym obiadem jak i codziennym, pysznym daniem.
Obejrzane: 314
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej
  • Sos chrzanowy:
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • 1½ łyżki mąki
  • pieprz biały i sól
  • Kasza kuskus:
  • 200 g kaszy kuskus
  • 200 ml lekkiego bulionu warzywnego
  • ½ pęczka natki pietruszki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kotleciki

Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.

Sos chrzanowy

W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Krok 2

Kasza kuskus

Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.

Notes

- zadbajcie o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania
- chrzanu można dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki
- mlekiem można regulować gęstość sosu
- kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×