Kotleciki z białej kiełbasy
Składniki
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- pieprz czarny
- sól
- olej
- Sos chrzanowy:
- 200 ml bulionu warzywnego
- 150 ml mleka
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki masła
- 1½ łyżki mąki
- pieprz biały i sól
- Kasza kuskus:
- 200 g kaszy kuskus
- 200 ml lekkiego bulionu warzywnego
- ½ pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Kotleciki
Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Sos chrzanowy
W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Krok 2
Kasza kuskus
Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.
Notes
- zadbajcie o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania
- chrzanu można dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki
- mlekiem można regulować gęstość sosu
- kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem.