Piróg biłgorajski
Składniki
- 4 ugotowane ziemniaki
- 25 dkg sera białego tłustego
- 10-15 dkg kaszy gryczanej, prażonej
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1.5 g soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić.
Krok 2
Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy
Krok 3
Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html.
Krok 4
Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka. Bardzo dobrze smakuje podsmażany w plastrach na maśle