Kurczak na ostro w maśle orzechowym
Składniki
marynata
- 2-3 łyżek masła orzechowego(z kawałkami orzeszków)
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanego lub wyciśniętego czosnku
- 1 limonka(sok)
- 0.5 cytryna(sok)
- 2 papryczki chili
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu rybnego( można pominąć jak niedostępny)
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
sos
- 4-5 udka bez skóry i kości lub piersi z kurczaka
- 0.5 szklanki mrożonej kukurydzy
- 2 zielone papryczki chili
- świeża kolendra
- olej rzepakowy
- makaron
Przygotowanie:
Krok 1
składniki na marynatę wrzucamy do blendera i miksujemy - jeżeli będzie za gęsta dodajemy odrobinę wody.
Marynujemy kurczaka i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Krok 2
tak zamarynowanego kurczaka, możemy smażyć na grillu, w piekarniku lub na patelni z warzywami. Rozgrzewamy patelnię, smażymy kurczaka z dwóch stron na chrupko - około 5 minut z każdej strony. Uważamy, żeby nam się masło nie spaliło za bardzo, więć lepiej na średnim ogniu to robić.
Krok 3
Dodajemy następnie kukurydzę, posiekane papryczki i posiekaną świeżą kolendrę. Podsmażamy, mieszając energetycznie, dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 4
Podajemy z makaronem ryżowym lub z ryżem