Varnitshkes
Składniki
- 250 g makaronu farfalle
- 2 szklanki ugotowanej prażonej kaszy gryczanej
- 2 duże cebule
- 1-2 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka gęsiego lub kaczego smalcu
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki brązowego cukru
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
cebulę pokroić w półtalarki, wrzucić na rozgrzany na głębokiej patelni gęsi smalec.
Krok 2
posypać solą i cukrem, żeby cebula szybciej puściła sok i smażyć na minimalnym ogniu często mieszając, a cebula będzie miękka i brązowa, ale nie zrumieniona.
Krok 3
do cebuli wsypać do niej kaszę, doprawić 1 łyżką sosu sojowego i smażyć, aż będzie gorąca.
Krok 4
ugotować makaron.
Krok 5
makaron wymieszać z gorącą kaszą. doprawić pieprzem i ewentualnie drugą łyżką sosu sojowego.