Naleśniki
Składniki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 100 ml oleju
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ubić jajka z cukrem, solą na puszystą masę. Dodać mleko, powoli dodawać mąkę - ja czekam aż wmiesza się poprzednia łyżka, i wtedy dodaję następną. Dodać wodę mineralną i olej.
Odstawić gotowe ciasto na nie mniej niż 15 min. Jest to czas kiedy mąka napęcznieje i ciasto gęstnieje.
Krok 2
Na patelni (najlepiej naleśnikowej, takiej która ma niski rancik) kapnąć dosłownie kropelkę oleju. Zwykle po użyciu myjemy dokładnie patelnie (również te teflonowe detergentami), a ta kropelka rozprowadzona po powierzchni przed pierwszym naleśnikiem powinna być jako warstwa ochronna, aby ciasto nie przywierało do powierzchni.
Rozprowadzamy ciasto okrężnymi ruchami jak najcieniej po powierzchni i smażymy po obu stronach.
Pierwsza strona jest gotowa, kiedy na brzegu ciasta pojawia się złotawy kolor.
Krok 3
W wersji na słodko 1-2 łyżki cukru