Placuszki z cukinii i kaszy

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Wystarczy odrobina fantazji, by z kilku prostych i sezonowych składników wyczarować pyszne danie. Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wytrawne placuszki z cukinii to bardzo smaczny pomysł na pełnowartościowy, bezmięsny obiad. Sprawdzą się również jako ciepła kolacja lub lunch do pracy, bowiem świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Błyskawiczne i proste w przygotowaniu. Zdrowie, pyszne i całkiem fit. Po mimo niewielkiej porcji naprawdę syte. Polecam na letnie, upalne dni!
Obejrzane: 334
Porcje: 3
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 360 g cukinii
  • 120 g mix kasz (bulgur, komosa ryżowa biała i czerwona)
  • 2 łyżki mielonych otrąb *
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • pieprz biały i sól morska
  • Dodatkowo:
  • 100 g miękkiego sera pleśniowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cebula dymka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wypłukane ziarna zalewamy 400 ml wody, dodajemy 1/3 łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut, aż większość wody wchłonie kasza. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy, aby nadać ugotowanej komosie puszystości. Ziarna powinny teraz już być ugotowane, ale jeszcze jędrne. Przykrywamy ponownie pokrywką i odstawiamy na 5-10 minut.
Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz kaszę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę mieszamy do połączenia się składników. Jeśli jest zbyt rzadka możemy dodać mielone otręby.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy olejem. Z masy formujemy 8 placuszków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie na każdym placuszku układamy porcję sera i zapiekamy kolejne 5-7 minut, aby ser się rozpuścił.
Placuszki przekładamy na talerz, posypujemy piórkami cebuli i dymką.
* opcjonalnie

Notes

- placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×