Placuszki ziemniaczane z papryką
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 szt jajka
- 40 dkg mąki
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
sos paprykowy
- 1 szt zielona papryka
- 1 szt czerwona papryka
- 1 szt cebula
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- do smaku słodka papryka
- do smaku cukier
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki ugniatamy, lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z jajkami i przyprawą do ziemniaków. Jak trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem placuszki polewamy sosem.