Toskańska zapiekanka z cukinią

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Dziś podróżujemy do kraju gdzie zapach bazylii, tymianku i świeżych, skąpanych w słońcu pomidorów przeplata się z charakterystycznym smakiem parmezanu, fety i najlepszej oliwy. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wybornych potraw tej kuchni. W mojej kuchni jest zapach wspaniałej, toskańskiej zapiekanki w której znajdziecie mnóstwo smaku i włoskiego słońca.
Obejrzane: 262
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2-3 cukinie
  • 200 g sera cheddar
  • Sos:
  • 400 g mięsa wołowego mielonego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 10 filetów anchois w oliwie
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 15-20 sztuk oliwek zielonych
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego *
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • Beszamel:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki parmezanu
  • 70 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały i sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Dobrze jest ziemniaki przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię i pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.

Sos

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Otwieramy puszkę z anchois. W garnku rozgrzewamy oliwę dodając również oliwę z anchois. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekane filety anchois. Następnie dodajemy posiekane oliwki rozmaryn, sos worcestershire, zioła prowansalskie i wino. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

Beszamel

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Energicznie mieszając dodajemy mleko i doprowadzamy sos do wrzenia, nie przerywając mieszania. Na sam koniec dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i rozprowadzamy go po powierzchni. Układamy warstwę ziemniaków, posypujemy połową sera żółtego. Teraz układamy warstwę cukinii, na to wykładamy połowę sosu mięsnego.
Następnie układamy warstwę ziemniaków, pomidorów. Na całość wykładamy sos mięsny, układamy warstwę ziemniaków, polewamy resztą beszamelu, układamy warstwę cukinii i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby zapiekanka odpoczęła. Podajemy gorącą, najlepiej z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
Buon appetito !

Notes

* użyłam wina chardonnay

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/toskanska-zapiekanka-z-cukinia/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×