Toskańska zapiekanka z cukinią
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 2 duże pomidory malinowe
- 2-3 cukinie
- 200 g sera cheddar
- Sos:
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 10 filetów anchois w oliwie
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 15-20 sztuk oliwek zielonych
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 50 ml czerwonego wina wytrawnego *
- 2 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- Beszamel:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki parmezanu
- 70 g masła
- 60 g mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Dobrze jest ziemniaki przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię i pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.
Sos
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Otwieramy puszkę z anchois. W garnku rozgrzewamy oliwę dodając również oliwę z anchois. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekane filety anchois. Następnie dodajemy posiekane oliwki rozmaryn, sos worcestershire, zioła prowansalskie i wino. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia.
Beszamel
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Energicznie mieszając dodajemy mleko i doprowadzamy sos do wrzenia, nie przerywając mieszania. Na sam koniec dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i rozprowadzamy go po powierzchni. Układamy warstwę ziemniaków, posypujemy połową sera żółtego. Teraz układamy warstwę cukinii, na to wykładamy połowę sosu mięsnego.
Następnie układamy warstwę ziemniaków, pomidorów. Na całość wykładamy sos mięsny, układamy warstwę ziemniaków, polewamy resztą beszamelu, układamy warstwę cukinii i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby zapiekanka odpoczęła. Podajemy gorącą, najlepiej z lampką czerwonego, wytrawnego wina.
Buon appetito !
Notes
* użyłam wina chardonnay
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/toskanska-zapiekanka-z-cukinia/