Czanachy
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego
- 3 cebule
- 500 g ziemniaków
- 500 g bakłażanów
- 500 g pomidorów
- 0.5 szklanki przecieru pomidorowego
- papryka
- 1 pęczek pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Cebule pokroić w drobną kostkę. Wsypać na dno do każdego garnuszka. Posypać odrobiną soli i papryki (postępować tak z każdą warstwą, pamiętając żeby nie przesadzić). Dalej wykładamy warstwę ziemniaków, bakłażanów -pokrajanych w kostkę. Warstwa drobno posiekanej pietruszki. Pomidory kroimy w kostkę i drobno posiekany czosnek. Na sam wierzch kładziemy pokrojone na kawałki mięso (wieprzowe lub lub wołowe). Następnie zalewamy przecierem z pomidorów (1/2 szklanki o do każdego garnuszka). Garnuszki przykrywamy folią, by pokrywki były szczelnie zamknięte. Wstawimy do rozgrzanego piekarnika na 1,5-2 godziny. Pierwsze pół godziny pieczemy w 200 stopniach. Potem zmniejszamy do 180. Przed podaniem posypujemy pietruszką i drobno posiekanym czosnkiem. Dajemy postać 5-10 minut. Smacznego!