Pomidory faszerowane w stylu śródziemnomorskim
Składniki
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 15 dkg ugotowanego ryżu (u mnie był basmati)
- 20 dkg mielonej wołowiny (może być cielęcina lub wieprzowina)
- 3 łyżki pokrojonych w krążki czarnych oliwek
- 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 3 młode dymki, posiekane
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory myjemy, zostawiamy dla ozdoby kawałek łodygi. Obcinamy górę pomidora wraz z łodygą, odstawiamy na bok. Łyżką usuwamy z pomidorów z gniazda i nasiona. Pozostawiamy do faszerowania.
Krok 2
Ryż, mięso mielone, oliwki, suszone pomidory oraz dymkę dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Niestety w przypadku tego przepisu najlepiej samemu ocenić ilość potrzebnej soli i pieprzu, poprzez spróbowanie farszu.
Krok 3
Przygotowane wcześniej pomidory faszerujemy i układamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Kapelusze z łodygami układamy obok pomidorów.
Krok 4
Tak przygotowane pomidory wstawiamy do piekarnika temperatura 180 stopni na ok 30-35 min ( w zależności od wielkości pomodorów ) grzałka góra -dól. Po tym czasie możemy jeszcze zostawić pomidory na 5-7 min z włączonym termoobiegiem, dla lepszego podpieczenia. Smacznego