Pissaladière
Składniki
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 60 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 0.5 łyżeczki soli
nadzienie
- 500 g cebuli
- 16 filecików anchois
- 16-20 czarnych oliwek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na zimną patelnię wrzucamy cebulę, dosypujemy zioła, następnie dodajemy masło oraz olej i na wolnym ogniu dusimy przez 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Po tym czasie cebula powinna być bardzo miękka, złocista i słodka. Gotową cebulę doprawiamy odrobiną soli i czarnym pieprzem.
Krok 2
Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aby drożdże się rozbudziły. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy sól i wlewamy rozbudzone drożdże. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do czasu gdy stanie się gładkie i elastyczne. Kulkę ciasta przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Krok 3
Foremkę (tortownicę o średnicy ok.22 cm lub kwadratową formę o boku 22-24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakładamy równomiernie na całą powierzchnię ciasta karmelizowaną cebulę. Na cebuli układamy kratkę z filecików anchois, a w okienkach, które powstają układamy oliwki. Pozostawiamy całość w cieple do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 15-22 minut.