Prosiak w selerze i dymce
Składniki
- 2 kg schabu
- 100 ml oliwy
- 1 kg selera
- 150 g masła
- 80 ml śmietany
- 100 ml soku z cytryny
- 400 g purée z selera
- 40 g malto
- 200 g cebuli
- 100 g masła
- 100 ml oliwy
- 1 kg bobu
- 100 g szalotki
- 200 ml białego wina
- 100 ml oliwa
- sól & pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Schab: Schab oczyścić, przyprawić i zwinąć w folię. Zawakować, gotować w temperaturze 61,5˚C przez 1,5 h. Zahartować, przed podaniem obsmażyć w oliwie.
Krok 2
Purée z selera: Oczyścić korzeń selera i przechowywać w wodzie z sokiem cytrynowym. Ugotować, zmiksować w termomixie z dodatkiem masła i śmietany. Przyprawić.
Krok 3
Papier z selera: Purée z selera zmiksować z malto. Rozsmarować na silipacie. Suszyć w piecu w temp. 130˚C przez ok. 15 minut.
Krok 4
Dymka: Cebulę sparzyć w całosci, zahartować w wodzie z lodem. Przekroić na pół, pokroić na połówki. Paluszki z dymki zgrilować przed podaniem. Połówki cebuli przyrumienić na planczy.
Krok 5
PREZENTACJA
Na talerzu ułożyć purée, rozłożyć ugotowany bób. Ułożyć pokrojone mięso, dymkę i opalone połowki cebuli. Polać sosem. Udekorować papierem z selera.