Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową
Składniki
- 500 g mąka
- 150 g masło
- surowe żółtko i całe jajko
- 0.75 szklanki kwaśna gęsta śmietana 18%
- 0.5 łyżeczki sól
- 500 g Kiełbasa biała surowa Gzella
- białko
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 2
Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.