Pierogi dyniowo-twarogowe
Składniki
Ciasto
- 150 g mąki
- 1.5 łyżeczki kakao
- sól
- 100 ml wody
Farsz
- 250 g twarogu
- 0.5 kg dyni mrożonej
- 0.5 L mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
CIASTO
Suche składniki wymieszać i zalać gorącą wodą. Ciasto wyrobić i ewentualnie podsypać mąką, żeby się nie kleiło. Schłodzić na chwilę w lodówce. Następnie rozwałkować i powycinać kółeczka.
Krok 2
FARSZ
Cynamon podsmażyć na maśle. Następnie dodać mrożoną dynię w kostkach. W tym czasie zagotować mleko. Gdy dynia zacznie się rozpadać, zacznij do niej powoli wlewać gotujące się mleko. Cały czas mieszając czekamy, aż pasta zrobi się gęsta i zacznie odchodzić od brzegów patelni. Dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już bardzo gęsta, schładzamy ją w lodówce i już zimną mieszamy dokładnie z twarogiem.
Krok 3
Następnie lepimy jak zwykłe pierogi. Smacznego :)